Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuze Hulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Hernia matras

Veel mensen hebben last van rugklachten, waarvan een hernia een veel gehoorde is. 

Maar wat is een hernia precies? En hoe kunt u, wanneer u last heeft van een hernia, bepalen wat het beste matras voor u is? Door bij het kopen van een matras rekening te houden met de specifieke eigenschappen van het matras, kunt u de keuze maken voor een matras waardoor hernia klachten kunnen verlichten.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Beste matras bij een hernia

Wat is een hernia?

Hernia's zijn scheuren of breuken in de tussenwervelschijf. Hierdoor ontstaat een uitstulping welke tegen de zenuwwortel druk, met als gevolg een irriterende pijn. Vaak wordt deze pijn omschreven als een lage rugpijn, met uitstralingen naar de benen. Een hernia ontstaat vaak geleidelijk door een drukverhoging in de tussenwervelschijf, vaak als resultaat van een verkeerde beweging of foutieve lichaamshouding. Overgewicht, slechte voeding en het verouderingsproces kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een hernia. U kunt een hernia voorkomen door uw rug niet onnodig te belasten en uw lichaamshouding in de gaten te houden. 

Wat is het beste matras bij een hernia?

Een hernia ontstaat door te veel druk in de tussenwervelschijf. Vaak is de pijn te omschrijven als een stekend of scherp gevoel in de onderrug. Echter, dit is voor ieder mens verschillend. Ook de slaaphouding verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de één een prettig matras is, kan door een ander als minder prettig ervaren worden.

Er is dus niet een 'beste matras' bij een hernia. Een hard matras wordt vaak aangeraden bij een hernia, omdat dit het draaien relatief makkelijk maakt. Maar vaak verhinderd een hard matras de wervelkolom om de natuurlijke positie aan te nemen tijdens uw slaap. 

Een matras met een hardere kern, waarbij comfortzones ervoor zorgen dat uw lichaamsdelen op de juiste manier worden ondersteund, met daarop een comfortabele en drukverlagende afdeklaag, zorgt ervoor dat de druk op de tussenwervelschijven wordt verlicht tijdens uw nachtrust. Zo kan een matras het beste helpen bij een hernia. 

Bent u zich er wel van bewust dat niet alleen het matras van belang is bij een juiste ondersteuning, maar ook de bedbodem. Wanneer een matras wel de juiste ondersteuning biedt, maar uw bedbodem niet, kunt u alsnog klachten ervaren.  

Kort samengevat. Het beste matras bij een hernia...

... is een zeer persoonlijke keuze. Test daarom of een matras bij u past door te proefslapen. 
... ondersteund de wervelkolom in de natuurlijke positie. Het matras vormt zich naar uw lichaam.
... verlaagt de druk op uw tussenwervelschijven, waardoor deze tijdens de nachtrust kunnen herstellen.
... ligt op een goede bedbodem. Of dat een lattenbodem is, een spiraalbodem of een boxspringbodem is aan u. 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+ enMediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Medi Montijn

Medi Montijn

Op zaterdag 15 oktober 2016 stelde Medi Montijn de vraag:


Mijn man is geholpen aan een stenose. Dit is een tijdelijke verbetering verbetering geweest. Het kraakbeen tussen de wervels verdwijnt. Wij slapen nu op een boxspring en merken beiden dat we met rugpijn opstaan. Wat is het beste bed voor ons

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 25 oktober 2016


Geachte mevrouw Montijn, Allereerst mijn excuses voor de verlate beantwoording. Ik ben enige tijd uit beeld geweest door een persoonlijke situatie. Ik reken op uw begrip. Voor de door u genoemde situatie bestaat niet een kant-en-klare oplossing. Ik begrijp dat er bij uw man een vernauwing is opgetreden van het wervelkanaal en dat dit inmiddels (operatief) is hersteld. Het komt niet vaak voor maar voor u heb ik geen passend advies. Ik kan mij voorstellen dat de behandelend arts u wel verder op weg kan helpen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

H.R. Veldmeijer-Chin

H.R. Veldmeijer-Chin

Op zondag 09 oktober 2016 stelde H.R. Veldmeijer-Chin de vraag:


Welk bed raadt u aan, aan iemand die net geopereerd ís aan een hernia maar nog 1 niet opereerbare hernia heeft?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 11 oktober 2016


Geachte mevrouw, heer Veldmeijer, Ik heb een teleurstellend antwoord voor u. Er is geen matras aan te wijzen die voor een hernia direct is geschikt. Vaak wordt een wat harder matras aangeraden omdat deze het bewegen op het bed beter laat plaatsvinden. Maar doorgaans ondersteunt een dergelijk matras de natuurlijke houding van de ruggenwervels niet. Bij een hernia moet de druk op de tussenwervelschijven worden weggenomen tijdens de slaap. Een in zones ingedeelde pocketveren matras met een NASA traagschuim toplaag kan hierbij goed dienst doen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.