Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Scoliose matras

Scoliose: het woord stamt af van het Oudgriekse woord 'skolios' wat 'krom' betekent. De aandoening scoliose heeft dan ook te maken met een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat.

Wat is scoliose precies en wat zijn de oorzaken? Hoe kunt u ervoor zorgen dat de ruggengraat in de juiste positie ligt tijdens uw slaap? Door bij het kopen van een matras rekening te houden met uw klachten, persoonlijke voorkeuren en eigenschappen van het matras, wordt het vinden van het beste matras bij scoliose gemakkelijker. Wanneer u kiest voor het juiste matras hoeft uw nachtrust niet te lijden onder uw klachten en kan deze zelfs bijdragen aan het verlichten van de pijn.  

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Beste matras bij scoliose

Wat is scoliose?

scoliose

Scoliose is een driedimensionale, zijdelingse verkromming van de wervelkolom, waardoor een kromme rug ontstaat. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor een c-bocht ontstaat, maar er kunnen ook twee bochten in de ruggengraat ontstaan (s-bocht). In de meeste gevallen ontstaat een s-bocht. Ook draait bij scoliose de wervelkolom om haar as, wat gibbus veroorzaakt. Gibbus is een bolling van de ribben ter hoogte van de borst aan de rugzijde.

Er zijn 4 types scoliose bekend. Scoliose zonder bekende oorzaak wordt 'idiopathise scoliose' genoemd. Aangeboren scoliose is 'congenitale scoliose' en wanneer de scoliose ontstaat door krachteloosheid of verlamming van de zenuw, spieren of spiergroepen is er sprake van 'neuromusculaire scoliose'. Bij de laatste vorm, 'degeneratieve scoliose', is er sprake van slijtage van scoliose die al lang bestaat of een nieuw ontwikkelde scioliose op volwassen leeftijd. 

Wanneer scoliose op jonge leeftijd wordt vastgesteld, worden er vaak nog geen klachten ervaren. Om klachten op latere leeftijd te voorkomen kan een behandeling noodzakelijk zijn. 

Wat is het beste matras bij scoliose?

Een goed matras bij scoliose zorgt voor een goede en correcte ondersteuning van uw wervelkolom. Omdat door de afwijking in de rug een kromming is ontstaan en deze door druk uit te oefenen op de wervelkolom niet ineens een andere kant op zal groeien, is het van belang dat uw matras de scoliose ondersteund en deze niet afdwingt. Het beste matras bij scoliose zal uw tussenwervelschijven optimaal ondersteunen, zodat deze tijdens de nachtrust kunnen herstellen en dat ook de rugspieren kunnen ontspannen. Met als gevolg dat u minder pijn zult ervaren tijdens uw slaap.

Kort samengevat. Het beste matras bij scoliose...

... ondersteund de wervelkolom met daarbij de tussenwervelschijven op een correcte manier.
... zal de kromming in uw rug respecteren en niet afdwingen. Het matras volgt de kromming in de rug en vervormt deze niet door druk uit te oefenen.
... verlicht de druk op uw (rug)spieren, zodat deze kunnen ontspannen tijdens de nachtrust. 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Nellie

Nellie

Op zaterdag 15 juli 2017 stelde Nellie de vraag:


Ernstige vorm scololiose wacht op pijnpoli spuiten.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 15 juli 2017


Geachte mevrouw Nellie, Voor uw situatie kan een NASA traagschuim matras uitstekend dienst doen. Ik raad u aan naar onze homepagina te gaan en gebruik te maken van de MatraskeuzeHulp. U krijgt dan een pasend advies. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.

Amethyst

Amethyst

Op vrijdag 21 april 2017 stelde Amethyst de vraag:


Matras bij osteoporosis

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 24 april 2017


Geachte mevrouw, heer, Daar niet elke lezer van uw bericht bekend zal zijn met osteoporose volgt hierbij een kleine toelichting. Osteoporose is een situatie waarbij de botmassa afneemt. De botsterkte vermindert hierdoor met een toenemend risico op botbreuken. Ik krijg wel vaker het verzoek te adviseren over een matras voor een fysiek ongemak zoals artrose, reuma, hernia enz. Ik stel mij dan altijd wat terughoudend op omdat voor dergelijke situaties niet direct een matras is aan te wijzen die tot de oplossing leidt. Immers een matras wordt in het algemeen ontwikkeld voor gezonde mensen en niet voor mensen met een specifieke vaak ernstige problematiek. Dat neemt niet weg dat op basis van ervaring een oplossingsrichting kan worden aangewezen. In een situatie van osteoporose denk ik nadrukkelijk aan een drukverlagende matras zoals een Nasa traagschuim of een luchtgeveerde matras. Bij de selectie hiervan zie er dan wel op toe dat u thuis een groot aantal nachten gratis mag proefslapen op het matras zonder aankoopverplichting. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.