Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Osteoporose matras

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij deze vorm van reuma verliezen de botten hun stevigheid bij het ouder worden, waardoor ze erg broos worden en makkelijk breken. 

Wat is osteoporose precies en wat zijn veel voorkomende klachten bij deze reumatische aandoening? U leest waar u op kunt letten tijdens het kopen van een goed matras, zodat uw klachten van osteoporose kunnen worden verlicht.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Beste matras bij osteoporose

Wat is osteoporose?

osteoporose

Osteoporose is een reumatische aandoening waarbij de botten hun stevigheid verliezen bij het ouder worden. Dit is op zich een normaal verschijnsel, wat bij iedereen gebeurt. Bij osteoporose worden de botten wel erg broos wat de kans op breuken vergroot. Osteoporose komt het meeste voor bij mensen boven de 60 jaar. 

Bij osteoporose verliezen de botten botmassa (lage botmineraaldichtheid) en is de structuur (samenhang van het botweefsel) verstoord. U merkt niks van osteoporose, totdat u een bot breekt. Op dat moment kunt u al 30 procent van uw botmassa en structuur hebben verloren. 

Door het verlies aan botmassa en structuur kunnen de ruggenwervels inzakken, men spreekt dan van een wervelfractuur, een compressifractuur in de wervels of werveldeformatie. De meeste breuken die ontstaan door osteoporose zijn breuken van de wervel, pols en heup. Tweederde van de wervelfracturen treedt spontaan op. Het inzakken van de wervel gaat zelden gepaard met symptomen, maar gaat in bepaalde gevallen samen met chronische rugklachten. Sommige mensen merken dat ze lijden aan osteoporose door een verkromming of het korter worden van de wervelkolom.

Wat is het beste matras bij osteoporose?

Een goede nachtrust is belangrijk wanneer u lijdt aan osteoporose. Hierdoor kunt u met voldoende energie weer aan e dag beginnen. Bij het beste matras bij osteoporose dient de lighouding anatomisch correct te zijn. In deze houding wordt de wervelkolom zo veel mogelijk ontlast. 

De wervelkolom en de heupen zijn gevoelig als het gaat om fracturen. Daarom dient een piekbelasting in de schouders en heupen te worden uitgesloten. Deze uitstekende lichaamsdelen dienen op de juiste manier te worden ondersteund. Het beste matras heeft daarom een aparte heup- en schouderzone. Doorgaans zijn pocketvering matrassen voorzien van meerdere comfortzones. 

Wanneer u last heeft van klachten bij osteoporose, zult u tijdens uw slaap niet zonder pijn kunnen bewegen en gaat dit vaak moeilijk. Het matras dient daarom voldoende stevigheid en comfort te bieden. Een matras dat voorkomt dat u in uw slaap gaat draaien, zal daarom de voorkeur genieten.

Het ligcomfort zal bij het beste matras bij osteoporose extra hoog moeten zijn. Omdat dit erg persoonlijk is en omdat u zelf bepaald welk matras lekker ligt, kunt u het comfort van het matras testen door bijvoorbeeld te proefslapen. 

Kort samengevat. Het beste matras bij osteoporose...

... zorgt ervoor dat het lichaam in de anatomisch correcte houding rust.
... heeft aparte heup- en schouderzones voor een optimale ondersteuning.
... biedt de juiste mate van stevigheid om te kunnen draaien, of voorkomt dat u in uw slaap draait.
... heeft een hoog ligcomfort (dit bepaald u zelf door het matras te testen door bijvoorbeeld te proefslapen).

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Sievers J

Sievers J

Op donderdag 19 maart 2015 stelde Sievers J de vraag:


Is een boxspring geschikt voor mensen met osteperose?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 20 maart 2015


Geachte mevrouw, heer Sievers, Een boxspring is feitelijk een bedbodem. Het is in de meeste gevallen een matras op pootjes. Hierop wordt dan weer een matras geplaatst. Het matras vormt hierbij het belangrijkste onderdeel. In het geval van een osteoporose situatie zult u bij de keuze van het matras hiermee goed rekening moeten houden. Vaak wordt een boxspring als een compleet slaapsysteem aangeboden, dus met matras en doorgaans ook een matras topper. U dient zich hiertoe niet te laten verleiden. Indien u op onze website het woord osteoporose als zoekopdracht ingeeft, komt u een 3-tal artikelen tegen die over een geschikt matras gaat bij deze aandoening. U kunt natuurlijk ook naar onze homepagina gaan en de vragenlijst van De MatrasHulp invullen voor een persoonlijk advies. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras? .

klokke

klokke

Op donderdag 26 februari 2015 stelde klokke de vraag:


osteoporose patient inzakking Lumbale 1 -

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 02 maart 2015


Geachte heer/mevrouw Klokke, Aan de hand van uw vraag kan ik geen gericht antwoord geven. Wellicht dat u mij deze nog duidelijker kunt specificeren? Het MediActive matras biedt uitkomst bij Osteoporose, hierover vindt u op https://www.medi-active.nl/algemene-info/lichamelijke-klachten/osteoporose meer informatie. Met vriendelijke groet, Peter Trompert.