Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Scoliose matras

Scoliose: het woord stamt af van het Oudgriekse woord 'skolios' wat 'krom' betekent. De aandoening scoliose heeft dan ook te maken met een verkromming en verdraaiing van de ruggengraat.

Wat is scoliose precies en wat zijn de oorzaken? Hoe kunt u ervoor zorgen dat de ruggengraat in de juiste positie ligt tijdens uw slaap? Door bij het kopen van een matras rekening te houden met uw klachten, persoonlijke voorkeuren en eigenschappen van het matras, wordt het vinden van het beste matras bij scoliose gemakkelijker. Wanneer u kiest voor het juiste matras hoeft uw nachtrust niet te lijden onder uw klachten en kan deze zelfs bijdragen aan het verlichten van de pijn.  

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Beste matras bij scoliose

Wat is scoliose?

scoliose

Scoliose is een driedimensionale, zijdelingse verkromming van de wervelkolom, waardoor een kromme rug ontstaat. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor een c-bocht ontstaat, maar er kunnen ook twee bochten in de ruggengraat ontstaan (s-bocht). In de meeste gevallen ontstaat een s-bocht. Ook draait bij scoliose de wervelkolom om haar as, wat gibbus veroorzaakt. Gibbus is een bolling van de ribben ter hoogte van de borst aan de rugzijde.

Er zijn 4 types scoliose bekend. Scoliose zonder bekende oorzaak wordt 'idiopathise scoliose' genoemd. Aangeboren scoliose is 'congenitale scoliose' en wanneer de scoliose ontstaat door krachteloosheid of verlamming van de zenuw, spieren of spiergroepen is er sprake van 'neuromusculaire scoliose'. Bij de laatste vorm, 'degeneratieve scoliose', is er sprake van slijtage van scoliose die al lang bestaat of een nieuw ontwikkelde scioliose op volwassen leeftijd. 

Wanneer scoliose op jonge leeftijd wordt vastgesteld, worden er vaak nog geen klachten ervaren. Om klachten op latere leeftijd te voorkomen kan een behandeling noodzakelijk zijn. 

Wat is het beste matras bij scoliose?

Een goed matras bij scoliose zorgt voor een goede en correcte ondersteuning van uw wervelkolom. Omdat door de afwijking in de rug een kromming is ontstaan en deze door druk uit te oefenen op de wervelkolom niet ineens een andere kant op zal groeien, is het van belang dat uw matras de scoliose ondersteund en deze niet afdwingt. Het beste matras bij scoliose zal uw tussenwervelschijven optimaal ondersteunen, zodat deze tijdens de nachtrust kunnen herstellen en dat ook de rugspieren kunnen ontspannen. Met als gevolg dat u minder pijn zult ervaren tijdens uw slaap.

Kort samengevat. Het beste matras bij scoliose...

... ondersteund de wervelkolom met daarbij de tussenwervelschijven op een correcte manier.
... zal de kromming in uw rug respecteren en niet afdwingen. Het matras volgt de kromming in de rug en vervormt deze niet door druk uit te oefenen.
... verlicht de druk op uw (rug)spieren, zodat deze kunnen ontspannen tijdens de nachtrust. 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Jeanette Van dijk

Jeanette Van dijk

Op vrijdag 01 juni 2018 stelde Jeanette Van dijk de vraag:


Welke topdekmatras is het meest geschikt bij mijn scoliose in de rug.heeft u daar een antw op

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 01 juni 2018


Beste Jeanette, Een topdekmatras met drukverlagende eigenschappen is de beste oplossing. Je moet hierbij denken aan een Nasa traagschuim topper. Of deze voor jou gaat werken kun je pas vaststellen nadat je er 2 tot 3 weken op hebt geslapen. Kies dus altijd voor een leverancier die jou in staat stelt de topper gedurende deze periode uit te proberen zonder aankoopverplichting. Om te slagen moet je huidige matras wel nog van een goede kwaliteit zijn. Indien deze al op leeftijd is, ouder dan 7/8 jaar, dan is de investering in de voorgestelde topper niet zinvol. Immers je moet dan over een jaar of 2 een nieuwe matras aanschaffen. In dat geval is het beter meteen voor een geschikt matras te kiezen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

Joanna

Joanna

Op zondag 25 februari 2018 stelde Joanna de vraag:


Materas voor een 15 jaar kind met scoloise

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 26 februari 2018


Beste Joanna, Net als voor volwassenen is het belangrijk dat kinderen goed slapen. Daarbij moet je je realiseren dat kinderen veel meer tijd in een bed doorbrengen en dat hun ontwikkeling en groei met name 's nachts plaatsvinden. Een goed matras is dus essentieel voor de verder ontwikkeling van een kind. Een kind in de groei is dus nog in ontwikkeling waarbij een goed matras helpt op termijn een goede lichaamshouding te laten ontstaan. De kans op rugklachten in een volwassen leven wordt hierdoor aanmerkelijk teruggebracht. Maar wat is nu precies een goed matras voor een kind met scoliose? Het matras moet voor de juiste drukverlaging zorgen, een hoog aanpassingsvermogen (conformiteit) hebben en voldoende ondersteuning bieden. Kort samengevat, het matras moet met name de wervelkolom maar ook de schouders en de heupen voldoende ondersteunen. Met name matrassen gemaakt van koudschuim of traagschuim bieden dergelijke eigenschappen.Deze materialen verdelen daarnaast zeer goed het gewicht van het kind over het matras. Mijn voorkeur gaat uit naar een traagschuim matras. Kies altijd voor een matras waar je gratis op mag proefslapen. LivingComfort biedt bijvoorbeeld traagschuim matrassen aan waar je 365 nachten op mag proefslapen onder een niet goed = geld terug garantie. Maar zeker niet onbelangrijk is dat uw kind lekker ligt. Of het een wat soepeler, medium of iets steviger aanvoelend matras prettig vindt is een persoonlijke keuze. Een werkelijk zacht of hard matras zal ik niet aanbevelen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .