Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Slaaphygiëne

Matrassen en kussens bieden helaas uitstekende leefomstandigheden voor huismijten, bacteriën en schimmels. Gemiddeld telt een matras maar liefst 2 miljoen huistofmijten. Elke huisstofmijt produceert 200 maal zijn eigen gewicht aan uitwerpselen. Deze uitwerpselen veroorzaken allergische reacties.

Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Manchester heeft aangetoond dat het gewicht van een matras al na 5 jaar voor 50 % kan zijn opgebouwd uit dode mijten en hun uitwerpselen, bacteriën, schimmels en vocht. Tevens stelde deze universiteit vast dat het gewicht van een 2 jaar oud kussen al voor 10% uit dode mijten en hun uitwerpselen bestaat.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Onze tips en aanbevelingen

Geen prettig idee dus als u naar bed gaat. Maar wat kunt u doen om uw directe slaapomgeving hygiënisch te houden?

 1. Een uiterst effectief middel is om het matras aan de buitenzijde te voorzien van een voor de huisstofmijt ondoordringbare matrashoes. Te denken valt aan een hoeslaken gemaakt van microvezels.
 2. Kies voor een matraskern met een anti-huismijt toplaag. Te denken valt aan een matras dat voorzien is van Vifit traagschuim
 3. Verschoon minimaal 1 keer per week het beddengoed, waaronder het kussensloop en het hoeslaken.
 4. Het hoeslaken, het kussensloop, de hoes van het kussen en de matrashoes moeten op een temperatuur van 60 graden Celsius worden gewassen. Bij de keuze van een kussen of een matras dient u er dus op te letten dat de hoes kan worden verwijderd. Stoffen die niet mogen worden gewassen bij 60 graden Celsius, kunt u 24 tot 48 uur in de vriezer plaatsen om tot het gewenste eindresultaat te komen.
 5. Het gebruik van natuurlijke materialen dient u te vermijden. Met andere woorden synthetische bedstoffen genieten de voorkeur. Vermijdt bijvoorbeeld donzen dekbedden, wollen en molton dekens, veren kussens en katoenen hoeslakens. Kies bijvoorbeeld voor een matras met een ultrafresh traagschuim toplaag of voor een kussen met een polyester of traagschuim vulling.
 6. Het is belangrijk dat de hoes van het kussen en het matras is gemaakt van vochtregulerende materialen. Dergelijke materialen zorgen er voor dat het lichaamsvocht dat u tijdens de slaap verliest niet in de kern van het kussen en het matras terecht kan komen. Een matrashoes gemaakt van de ClimaBest vezel is aan te raden. 
 7. Houdt uw slaapkamertemperatuur in ieder geval beneden de 18 graden Celsius. Een koele slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust maar een minder aangenaam klimaat voor de mijt.
 8. Zorg er voor dat de relatieve vochtigheid van uw slaapkamer beneden de 50% blijft. U kunt deze situatie bereiken door een luchtontvochtiger te plaatsen.
 9. Uiteraard is het belangrijk dat u het interieur van de slaapkamer regelmatig en goed schoonmaakt.
 10. Bekijk hier matrassen hygiëne video

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Hoekstra

Hoekstra
Warten

Op donderdag 31 oktober 2013 stelde Hoekstra de vraag:


Matrascleaning

De effectieve manier om huisstofmijt, bacteriën en virussen te verwijderen uit je matras...veel slaapadviseurs kennen helaas de methode nog niet.Wilt u meer informatie verwijs ik u graag naar ?......

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op donderdag 31 oktober 2013


Geachte mevrouw Hoekstra, Uit uw bericht en e-mail adres leiden wij af dat u een commerciele activiteit uitvoert op het gebied van matras reiniging. Daarom hebben wij uw bedrijfsnaam verwijdert. Immers WelkeMatras? is niet bedoeld voor sluikreclame. Indien u geinteresseerd bent om op onze website te adverteren, via bijvoorbeeld een banner, dan kunt u contact met ons opnemen. Daarnaast plaatsen wij gratis een blogartikel over matras gerelateerde onderwerpen over daadwerkelijk nieuwswaardige zaken. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras?.

Kuijper

Kuijper
Haarlemmermeer

Op zaterdag 22 juni 2013 stelde Kuijper de vraag:


waarom niet jaarlijks je matras laten reinigen??

dit kan tegenwoordig door matras-dealers die bij je thuis komen om de matras(sen) droog te reinigen

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 23 juni 2013


Geachte mevrouw, heer Kuijper, Steeds meer mensen zien de noodzaak in van een hygienisch verantwoorde matras. Het potentiele gevaar van een vervuilde matras voor de eigen gezondheid willen zij terecht afwenden. Inderdaad bestaan er gespecialiseerde firma's die matrassen reinigen. Voor een vertrouwd adres is het verstandig de slaapadviseur waar u uw matras heeft gekocht te raadplegen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras? .